tisdag 8 december 2009

Mixa eller separera kläder?

Igår var vi på utvecklingssamtal för Måns och Samuel. Det var en utmaning för oss som föräldrar och för pedagogen att prata om var och en utan att jämföra, eller blanda in den andra parten. Killarna är väldigt lika utvecklingsmässigt, och lika till utseendet - leker nästan alltid tillsamans, vilket ställer till det för pedagogen. En sak hon lyfte var om det inte är kränkande (starkt ord) för barnen att vi blandar ihop kläderna för dem. För oss är det inte heligt att Måns måste ha tröjan med traktorn och Samuel fisktröjan. Den här "tvättomgången" råkade det bli Måns tur, nästa Samuel. Barnen bryr sig inte (eller gör det det?) vad vi märker. De har separata ytterkläder och mössor och det är vi mer noggranna med. Men pedagogen menade att det kanske hindrar deras jag-utveckling genom att vi inte separerar garderoben?

Detta fick mig att tänka till på det ena eller andra sättet. Kanske sitter inte identitetsutvecklingen i kläderna, utan i bemötandet av dem som individer och att personalen får hitta strategier för att finna deras unika egenskaper. Eller så gör vi fel, som inte själva tycker att det är ett problem.

Vad tycker ni? Hur gör ni?

9 kommentarer:

Evelina sa...

Hur gör vi: Precis som ni, det är ett par tröjor var samt mössor som de har som sina egna.Sina egna nallar och sängar. Resten delas det hejvilt på.

Detta var en riktigt intressant fråga! först när jag läste det, tänkte jag "my god,de vet ju inte om något annat, varför tycker pedagogen så?" men efter att jag pratat och bollat lite med karln så konstaterade vi att det vore nog inte så dumt att separera mer kläder/leksaker osv.
För vi har ju faktiskt än inte lärt dem att se "mitt och ditt" förutom för stunden när någon har en sak som den andre vill ha.Eller vad som är mammas&pappas saker.Alltså kan de ju inte än vilja ha sin sak.Som tillhör dem, sin egna. Inte brorsans. Fördelen i detta kanske blir att de är vana att dela. Men som sagt man kanske begränsar jaget?
Tack för att vi fick oss en funderare! Från och med nu, ska kläder och vissa leksaker som vi får och köper tilldelas var och en.
Kram på dig!

Linda sa...

jag vet inte riktigt varför. men vi har haft separata garderober från början. redan innan de föddes sorterade jag i två högar. en till tvilling1 (ellen) och en till tvilling2 (ester). om de stärkt deras jagutveckling kan jag inte svara på. däremot gjorde det att Ebba tidigt kunde se skillnad på sina systrar. för oss var det inget problem. ellen och ester är ju tvåäggs och olika som sjutton. de har de alltid varit. nu är ju ellen cirka en storlek större än ester och då ärver ju ester ellens kläder. allt annat vore ju bara oekonomiskt och dumt. ibland när det krisar lånar de av varandra också. leksaker osv har de ihop. nu till jul kommer de dock få lite olika grejor och då blir det ju mer min och din. mina tjejer är väldigt inne på min och din och bråkar ofta om en grej som den ena håller i. ellen är mer kär i saker och gör ofta exempelvis en docka till "sin". alla leksaker är ju Ebbas från början och vi kollar alltid av med Ebba om det är ok att ellen och ester "tar över" vissa grejor som vi tycker hon är för stor för... vet ej vad som är rätt och fel. vet bara att det kändes naturligt för mig med var sin garderob från start. vissa kläder är ju liksom mer ester och andra mer ellen... kramis!

Karin sa...

Tack Evelina och Linda för svar! Vad härligt med olika perspektiv, vi funderar vidare. Argumentet att inte "vi" har tid att tänka till extra håller ju inte, men är lätt att ta till i diskussionen. Kram och tack för svar!

Anonym sa...

What?? Trams.
Jag tror inte ett dugg att kläderna är viktiga för dem ännu, men det kommer att bli om några år. OM föräldrar lägger stor vikt vid det nu så anammar såklart barnen det snabbt som attan. Dina killar är vana att dela på sina grejer o kläder. Vad är fel med det? Det är ju ett superpositivt drag dina barn har!! Jag håller med dig att bemötandet är viktigare och att de får göra separata saker. Fsk kan se till att de är i olika grupper om de ska delas upp på fsk te x gå till skogen.
Min åsikt är att allt annat handlar handlar om de vuxnas behov.
Dina barn kanske istället blir generösare och inte har sådant stort behov att ha mitt o ditt!!

Fskchefsstorasyster med åsikter

Cia sa...

Hmm, vi är nog sämre... Mycket intressant fråga faktiskt. Mina är ju tvåäggs så de ser ju olika ut. De delar alla kläder. Ytterkläder har de egna om de är olika, men om de är likadana så är det lite svårt att veta vems som är vems i stiden om påklädning...

Vi har dock färgkoder på olika saker. Och har äntligen delat upp napparna. Edvin är mest grön och Anton är mest blå.

Jag tror det löser sig självt om ett tag, då kommer de säkert få färgfavoriter och sånt och då förhoppningsvis olika favoriter...

Kram Cia

Karin sa...

Efter diskuterande och ställt frågor till andra föräldrar/jobbkollegor så är saken avgjord. De får dela på garderoben ett tag till. Vi jobbar vidare på att både träna dem i samarbete, och på att de får sitta lugnt var för sig och leka med olika saker för att utvecklas i sin takt. Tack för inlägg!

Maria sa...

Har iof en av varje, men har alltid haft färgkod som bas för att dela upp kläder, nappar, muggar, flaskor etc. Det fungerade jättebra och jag fick min strategi "bekräftad" när jag såg ett nannyprogram för några år sedan som förordade denna strategi. Värt att notera är att dottern redan vid dryga 2 års ålder kunde se skillnad på sitt och brorsans namn när hon letade bland saker som de hade lika. För dem var det viktigt att ha egna saker.
Vi gick ytterligare ett steg längre och delade dem på olika avdelningar när de var 4-6 år så att de skulle få en egen krets. Nu går de i barnskolan och är återigen tillsammans och det fungerar bra eftersom de nu klarar av att vara utan varandra.

Pernilla sa...

Jag tycker tvärtom att det är viktigt att lära sig dela på saker och att det materiella inte är så viktigt. Att skilja på personerna är såklart viktigast men det gör man väl inte i saker och kläder eller?
Mina barn delar (eller ärver) på nästan allt utom tandborsten, sängen och sittplatsen vid matbordet är alltid detsamma fast det är mer för de har olika stolhöjder.
Intressant fråga men jag tycker du gör helrätt.
Kram

Linda V sa...

Hejsan! Det var längesen jag kikade in! Kommenterar här på ett gammalt inlägg! Våra pojkar har ju varit olika i storlek från början så det har varit naturligt att dela kläder, men att den lille ärver den store. Leksaker, böcker, nappar och lite annat har de gemensamt. Jag har märkt först nu på sistone att de har koll på att vissa grejer är deras egna. Mössa, jacka, skor t ex. Ett annat exempel är att jag brukar ge båda tandborstarna till den ene pojken och så får han ge en av tandborstarna till brorsan. De vet vem som ska ha vilken! Sen om t ex pappans grejer ligger framme pekar de på det och säger pappa och ska gärna återlämna grejen till honom. Är det min bok så är det mamma osv. Det kanske är nu i två-årsåldern som barnen börjar skilja på mitt och ditt mer och då kanske det blir vikitgt i identitetsutvecklingen?