fredag 20 april 2012

Samuel hos logoped

Det här är Samuel i full karriär innan vårt bröllop i juni 2011! Både Måns och Samuel har varit "sena" att prata och haft sitt otydliga snack sinsemellan ända sen de var små. Inte som tvillingarna i Comhemreklamen, men något ditåt! Med tiden har Måns pratat tydligare och tydligare och responderar bra när vi korrigerar honom eller delar upp orden le-ver-pa-stej typ istället för "lepatej" som de båda sa för 1,5 år sen. Men det är Måns det.

Samuel går liksom sin egen väg, vilket är bra, roligt, utmanande och ibland irriterande. Han kan bestämma sig för att "nej, jag tänker inte säga vad du ber mig om!". En sådan gång var det på BVC på 4-års kontroll nu i mars. Bvc-sköterskan öppnade helt fel med att fråga "Vad heter ditt dagis?". Han var tyst i 10 sek innan bröt ihop av skratt, hånade Kajsa och sa "Mamma, hon sa DAGIS" (På förskolan och hemma kör vi hårt med ordet förskola..). Sen dess var det liksom stopp! "Har du några kompisar?" Nej, svarar Samuel. "Vad brukar du leka med?" Ingenting. Han var bara på Samuel-humöret och det gick inte att vända! Blev lite full i skratt samtidigt även om det aldrig är rätt att håna andra.. Efter Kajsas samtal med mig och att jag sa, ja visst pratar han otydligt ibland och stundtals hör inte andra vad han säger så blev det remiss till logoped. 

Vi var hos logopeden på påsklovet och det var världens stoltaste Samuel som studsade ut från förskolan eftersom bara VI skulle åka dit och HAN som skulle få prata ensam. Det gick hur bra som helst och hon avbokade ett andra besök och i nästa vecka får vi återkoppling på resultat. Han kan inte säga sked och R, men so what. Ett Bamseklistermärke på det så blev han stolt som en tupp. Vi själva fick lite ont i hjärtat efter att se hans glädje av att vara själv med mig. Herregud! Vi måste verkligen börja sära på Måns och Samuel och ha mer egentid med dem! Jag tycker vi gör det, men då är det mest åka och handla/slänga skräp/mindre utflykter. Vi behöver göra större saker. Så i helgen har vi olika uppdrag på gång för att också stimulera språk och självkänsla. Sen kommer nog det där med rätt uttal.

1 kommentar:

Evelina sa...

Härligt att komma ut på egen hand med ett av barnen! De blir ju som förbytta. Vi märker tydligt dessa gånger att de kan så mycket mer än de visar när de är två. De lyssnar framförallt bättre. Kommunikation på topp! vad roligt att han lärt sig cykla, hejja!