måndag 20 april 2009

Måndagsfrågan


Så här snygg var Samuel ikväll. Gissa vad mönstret visar? Aj. Vår trasmatta! Hur hårt måste man inte falla för att mattmönstret ska sitta som ett frimärke i pannan?? Stackars. Tatuerad och klar liksom.

Äääääääää och BÄ

Hur är det att ha tre barn, frågar ganska många. Tre killar dessutom? Pratade en kortis med min kompis Johanna som bär 2 i magen och har en 1,5åring just nu. Hon har en utmaning framför sig...och något alldeles speciellt! Hur är det då? Omöjlig fråga att besvara - men tyst är de ju inte! Just nu är killarna inne i någon slags ormgropsfas där det ska möljas, krypas, krälas omvartannat på/under/över varandra. Gränsen mellan skratt o gråt är alltid hårfin! Gärna med ett schysst ackompanjemang av tonen ÄÄÄÄÄÄäääääääÄÄÄÄä.

Annars var det mer BÄ för hela slanten under söndagslunchen. Trots renskav på tallriken. Lugna Samuel har för en stund tagit kommandot över Pellejönsandet och Måns gillar initiativet.

onsdag 15 april 2009

Utvecklingssprång!

När jag inte är hemma med barnen på heltid så observerar jag verkligen barnens utvecklingssprång på ett helt annat sätt. Plötsligt bara kan barnen vissa saker! Och jag har inte hängt med. Lite ledsamt, men väldigt roligt att P får chans att uppleva allt först istället för mig. Vad har då hänt under senaste tiden?


Adam börjar prata renare och mer. Kan spontant berätta om vad som hänt på förskolan och berätta vilka som var där eller sjuka. Leker väldigt bra stundtals med småbröderna och kan vända deras humör på nolltid. Jagar, busar, lockar och kastar med bollar. Tänk vad de kommer ha nytta av varandra börjar få någon betydelse för mig. Äntligen! Adam kan också klä av sig och klä på sig riktigt hyggligt. Knäppa byxorna och ta på strumpor är fortfarande lite överkurs. Humörskille som svänger rejält minut till minut. Tvärsur, eller lägger huvudet på sned i nästa och säger "snälla mamma, spela klubba och bollen?".
Måns och Samuel då? Känns som det hänt massor! Nummer 1 är förstås att de oftare befinner sig i upprätt läge än på krypnivå. Fantastiskt skönt och de tycker det är jättekul att vandra runt bland alla möbler och kasta sig för att pusta ut då de närmar sig t ex soffan. De kan klättra upp och ned för soffa, säng, stolar, hela trappan, upp i vagnen....ja allt. Olyckor händer, men mer sällan för varje vecka. Måns förstår allt mer tillsägelser och rättar sig. Samuel visar fortfarande det "det dryga oförstående" leendet och envisas med att hänga i gardinen/bita Adam i foten/riva i blomkrukan ytterligare några gånger innan han lyfts bort. Tröttsamt! Tänderna sprutar ut och nu är nr 15+16 på väg. De kan säga mamma, pappa, lampa, bada, tittut och där. Inte så de ropar mamma och pappa, men man smälter varje gång! För att inte tala om deras söta gångstil...

Raketpåsk

Påskhelgen har förflutit snabbt som ögat. Kändes som att det gick från Skärtorsdag direkt till måndag. Ledigt i vårsol är lockande! Fredag morgon åkte vi till Dalarna och lite storfamiljeliv. Syster, morfar och mormor backade upp vår egen lilla öppna förskola och det är lika lyxigt varje gång. Men det blir bra intensivt.. Full rulle hela tiden. Pju. Tur att mormor har påsklov och får vila ut. Ögoninflammation har härjat hos alla 3 barnen, men har nu gått över - även Adams febertopp på 40 grader gav sig innan vi återvände tillbaka hem.

Premiär för Ballerinakaka. Osmart drag.


Sand är annars ett fullgott alternativ till kaka



Eller varför inte lite jord från morsans ännu oplanterade krukor?

Här hemma har det verkligen kommit ikapp oss hur mycket vi har att pyssla med! På något vis fick vi kickar av mina fixa&donaföräldrar så nu kör vi flera spår parallellt.

Måns & Samuel är nu nära att få ett uppfräschat rum. Målningen är klar (tagit 4 vardagkvällar mellan 20-22) tapetsering av bård återstår, trallen har slipats och inoljats, stora grillen ska monteras liksom utemöblerna vi köpte i höstas. Tomten håller på att snyggas till och rensas från gammalt gräs och löv, omorganisering ska ske på övervåningen för bättre förvaring av våra kläder, blommor ska inhandlas och pysslas med..Vi skulle verkligen behöva en helt barnfri helg för att fixa till allt! Det är fortfarande så jäkla svårt att få till pyssel/laga mat/umgås med barnen/lösa konflikter/torka tårar osv. Det får bli som det blir!

tisdag 7 april 2009

Vänner

I söndags fick äntligen Adam träffa sin käre kompis Teoman. Och vi fick träffa Ebru och Ambjörn och nykomlingen Taitur! "Vi kan ju liksom inte döpa honom till Oskar eller Carl så det fick bli Taitur" förklarade de som båda är svenskar med turk/färöisk påbrå :-). Taitur har hunnit bli 5 veckor och var riktigt gosig. Helt still i famnen och snusade mot halsen. Myspys. Längtan? Pyttsan. (Fast jag måste skärpa mig med vad jag skriver nu när min kompis Johanna bär på 2 liv i magen med en liten kille hemma också. Så det får stanna vid pyttsan.)
I alla fall: Inget är så enkelt som när barnen och vi vuxna ses. Får gärna vara stökigt, dammigt och med hämtmat. Noll prestatationskrav och bara äkta glädje. Lovely! Ebru är en vän från min första föräldragrupp som jag uppskattar mycket, men som liksom oss har ett ganska rikt socialt liv så vi ses för sällan. Trots att vi inte setts sedan nyårshelgen är det som igår och killarna finner varandra direkt. Toppen! Dessutom hakar de på till Kolmården i juni liksom 2 familjer från Patriks jobb. Samma helg kommer MÅNGA tvillingfamiljer från familjelivsgruppen att dyka upp för att vi har bokat date! Kommer bli helt galet roligt faktiskt. Jag får försöka kombinera det hela lite tjusigt. Det ska bli riktigt roligt i alla fall!

T-man och Adamski

Kvällens lugna vällingstund

Kvällens vällingstund där det straffar sig för Samuel att vara lite för långsam.



Måns undrar vad som finns under tröjan på Samuel

Aha! Naveln! Tryck och pill


Busmästaren ser sin chans

onsdag 1 april 2009

Våren är här!

Redan torsdag?! Tiden flyger. I alla fall: Tällberg var fantastiskt! Lugnt, egoistiskt, massa rödvin och god mat, ännu mer dryck i pianobaren, ostörd natt - lovely. Men stressigt att hinna med frukost med tanke på sommartiden. Här snackar vi lyxproblem..fast just det jag hoppades på inträffade, vardagsmornarna har blivit lite längre för oss. I morse vaknade alla tre 06.24 - Eureka!



Annars är det ju äntligen VÅR! Tunn jacka, solbrillor, sökande efter lä, fågelkvitter..heja härliga april! Har lite svårt att förlika mig med tanken att det inte är jag som ska få parkbänka och skjutsa på gungor även denna vår ;) Jag överlever nog.

Adam är inne i en lite gnällig period. Inte är det mycket som duger och mest nej när vi frågar om saker. "Hotet" att "nä, men då tar jag på mig din tröja" fungerar fortfarande för att han ska klä på sig till exempel. Vad gör man när barnen är 10? Han är ännu tokfrälst i sina grävskopor, dumper och lastbilar. Samlar dem på rad och bygger upp en mur med saker för Måns och Samuel. Muren forceras alltid och det slutar att A sitter på sitt rum med stängd dörr för att vara ifred.

Måns & Samuel har just nu ett jäkla humör! De bråkar alltmer om samma sak och idag rev de sönder en bok under högljuda illtjut. Båda tar i så de baxnar. Oftast är det Samuel som stör Måns, snor hans sak, Måns drar tillbaka och Samuel kastar sig på golvet rikt Ronaldo. Tröstlöst.

Det var längesedan några filmer kom. Här är för 2v sedan då Måns framförallt röjer på. Några helt vanliga minuter hos Carlsson-Andersen.



Behöver jag säga att en grind numer är monterad i trappen?