fredag 30 januari 2009

Jobbe

På måndag börjar jag att jobba! Helt galet. Gick hem 1 juli 2006 inför Adams ankomst till familjen. Det är verkligen dags att byta fokus från familj till omvärld. Ska bli jättekul! Har fått en mindre dos separationsångest i veckan när det varit gulddagar. Idag har varit en tuffare variant så då är man nere på jorden igen.

Jag bara undrar exakt hur många gånger Måns o Samuel klämmer sina stackars små fingrar just nu??? De öppnar, river och sliter i precis ALLT. Skitjobbigt. Riktigt dryga. Har bestämt att blomkrukor ska stå där de står och inte försöka flytta på allt på en onåbar nivå. Detta medför en del nejande och tjat. Och halverade tuggade blomblad. Bilder kommer senare. Nu trött och måste knåpa ihop ett par timmar i sängen.

Fem minuters metoden har även denna gång resulterat i bättre nätter. PEPPAR. Är nog uppe i 6h/natt åtminstone.

Att köpa grisen i säcken

Vi har precis köpt en ny bil! Hurra! Vi behöver verkligen en till bil när vi båda börjar jobba till hösten, men även nu när jag börjar knega och snabbt ska ta mig till lämning av Adam/till bussen/till jobbet. Det här med billetande har verkligen gått trögt och sanningen att säga har intresset från både P och min sida varit....sisådär stort. Vi har inte vetat vad vi ska satsa på och det känns jobbigt att åka runt på helgerna för att leta en begagnad bil via blocket eller bilaffär. Så därför gick det till såhär:

P på telefon igår 15.20. "Eriks kompis säljer bilar. De ska rea ut helt nya 2008 års Renault Megane till halva priset, visst är vi intresserade?"

P idag 17.55. "Vi har köpt en bil idag! Det blev en över! Svart."

Kombi? Sedan? Utseende? Vad ingår? Jag har verkligen ingen aning! Försökt hitta bild på nätet på en..men osäker exakt vilken modell! Herregud så ointresserad jag är. Jag vill bara ha en bil hux flux, som inte är mintgrön och alltför gammal. Men det här blev ju himla bra! Får vi se alltså.

lördag 24 januari 2009

11 månader +2,5 år

Nu har Adam blivit 2,5 år medan småbrorsorna rycker alltnärmare 1-årsdagen. Lite snabbfakta för er som inte träffat oss på länge

Adam pratar på ganska mycket nu och man märker hur mycket han funderar. "Mia laga kojan. Mia åka tåget morfar." (Moster Mia satte ihop Pippikojan i julas, och de brukar åka tåg till mormor och morfar). Snoppfixeringen fortsätter annars. "Inte ha nån snopp. Ha snipp" var förra veckans hang-up. Aj då. Könsbyte framöver?

Måns och Samuel kryper på, går riktigt bra med sina gå-vagnar, pratar på (mamma, pappa, lampa, dä, titta) och gör tappra försök att peka. Med maten går det dock sådär att äta själv som synes.

Yes! Nätterna är bättre. Magarna är bättre. Aptiten och humöret är bättre. Så även mamma :-)

Därför lyxar jag till med lite datatid nu och lägger in några snuttar på när Adam fick en liten robot med en Kalle Anka tidning som pappa köpt i början av månaden. Det är inte lätt att få leka själv...

Så den allmäna demostrationen fick avslutas så här.

torsdag 22 januari 2009

Vad vill komma härnäst?

-Asså jag har diarréat HELA natten (gubbe 75+)

- Jag har inte kunnat svälja på 3 dar, är det inte fluss så vet jag inte vad jag tar mig till (kvinna 23 år)

Dessa 2 meningar avfyrades sisådär 3 sek efter att jag steppat in med dubbelvagnen på vårdcentralen. Jippijaja. Får vi ytterligare en åkomma kommer Trollbäckens vc att få ytterligare 2 medarbetare. Eller 2 medkrypare. Handsprit handsprit handsprit.

Resultatet av läkarbesöket lyder stenhård mjölk- och fruktfri kost två veckor framåt, därefter återbesök och sedan test med favorit fullkornsvälling mm igen. Tarmarna är tydligen helt kajko efter senaste månadernas diarréer, så vi får hoppas att såret läker ihop och att det löser sig med annan kost.

Natten var allt annat än god. La mig 21 eftersom jag skulle "sova ikapp" de senaste nätternas lattjolajban. Måns och Patrik kampade ihop, medan jag skulle ta mig an Samuel som sovit bäst. Jo tjena.
Somnade 21.30. 2 timmar senare drar ugglan igång och är orolig. Får mat 01.15 för jag är så trött. Somnar inte. Bajsar värsta lasset. Byta. Pigg igen. Tvingar honom att somna om. Går 5 min och samma visa om igen. Vid 2.15 ger han sig och sover. Yes. 2.35 gastar Måns som en stucken gris. Väcker Adam som promenerar över till mig. Måns håller hov till 3.50! GAAAAH. (Hej 7 nya rynkor) 5.00 tycker Samuel att han sovit nog. 11h hade han då knåpat ihop så jag kan inte klandra honom. Lägger mig i Adams säng så att S får leka på golvet och undrar hur det kunde bli så att Adam ligger i MIN säng och JAG ligger hopvikt i en 150cm stenhård säng?? Idag har jag faktiskt tyckt lite synd om mig. Jag är SÅ färdig med barnavlandet.

Hopp om en godare natt för alla.

onsdag 21 januari 2009

På väg att bli bättre?

Grabbsen fick återfall i måndags och natten mot igår. Har jag köpt specialkost för 550kr i onödan??! Nej, kanske inte. Fritt från åkommor nu i 30 h i alla fall och med något större aptit...skönt. 8 dagars spyor får liksom räcka samt de bedrövliga nätterna jag haft under tiden.

Läkartid imorgon fm här hemma. Skönt, för jag blev riktigt orolig igår. Snälla rara pappa följde med hela vägen ner till Stockholm idag för att direkt sätta sig på bussen hem från cityterminalen. Min hjälte.

Sen får det vara nog på mina diarréinlägg. Absolut. Och jag vill njuta av gosiga barn mina 7 sista föräldralediga dagar EVER. God tidig natt.

måndag 19 januari 2009

Aktiviteter ensam med grabbarna

Mitt sjukdomseländet så är i alla fall pojkarna pigga nog för att leka. Ett dilemma jag haft under året som gått när jag är själv hemma är att jag tycker det inte finns några bra lekar/aktiviteter/saker att göra där alla 3 roas, stimuleras, är sams etc.

Visst inser jag att pojkarna är ännu ganska små, ligger nära i ålder och att det kommer vara tuffa fysiska tag i princip 15-20 år framåt. Men vad kan man göra med de små egentligen?

I fredags löste det sig på något vis av sig självt vid flera tillfällen - och inte var det min eller några leksakers förtjänst. Det är bara att ytterligare en gång inse att barn vill göra vad de vuxna gör och vill använda deras attiraljer och göra saker "på riktigt". (okej, både måns och samuel kläms fast av adam som trycker på den skjutbara dörren).

Typ, mamma städar badrummet och pojkarna leker med golvbrunn i 15 minuter instängda i duschkabinen.


Mamma tvättar. Killarna rotar i tvätten och stirrar in i maskinen eller gosar med den varma torktumlaren


Mamma "ska bara" dammsuga upp några smulor. Den ultimata leken! Storebror dammsuger i 45 minuter och killarna håller slang. Perfie!

Efter solsken kom regn

Ena dagen solsken, läs tisdag och tvillingträff. Andra dagen ner i krypgrunden och harvade. Det värsta var att jag drog med de besökande i fallet också. Hu...Sorry.

I alla fall. Måns och Samuel har ju varit dåliga i magen under LÅNG tid, med några få ynka dagars återhämtning sedan...ja, kanske november. Det har ju liksom alltid funnits något att skylla på så som magsjuka, tänder, feber, magvirus, etc etc. Men nu fick gossarnas magar nog. De har kräkts 6 dagar i sträck nu. Något är definitivt knas med magen eller tarmarna och inleddes några timmar efter tvillingträffen förra tisdagen. Laktosfri kost infördes i helgen med noll förbättring. Idag är det total mjölkförbud och specialkost som gäller för kidsen. Peppar peppar, natten blir den stora prövningen, men hittills är det bästa matdagen och de har fått behålla allt sedan 11-tiden i förmiddags. Kanske är de tillfälligt mjölkproteinintoleranta...hoppas hoppas. Vi testar och funkar det inte blir det vårdcentral på torsdag då vi är tillbaka hemma. I går rymde jag nämligen till mamma och pappa för att få hjälp med barnen då Patrik är i Åre och jobbar.

Här är en bild på killarna från i fredags då det var blåbärssoppa på menyn.




tisdag 13 januari 2009

Sex blivande köksmästare

Äntligen!

Efter 1 månads träda och minimalt socialt umgänge så fick vi äntligen vår dos - en mycket trevlig och rejäl sådan! Christine, Evelina och jag från nätforumet "februaritvillingar" fick äntligen till en träff hemma hos oss och det var intensiva och roliga 3,5 timmar.
Förberedelserna bestod mycket i att barnsäkra det mesta på nedervåningen (för längre och knatande 1-åringar) och plocka bort Adams ögonstenar från lekrummet. Därefter var det bara för barnen att kasta sig loss in the playcorner. Vad händer? Jag lovar att 3 timmar spenderades i Måns och Samuels enda tillåtna köksskåp, det som innehåller div plastattiraljer! Totalt härligt inferno på golvet. Så ni som har svårt med 1-årspresenter, ett matlådekitt från IKEA för 49 kronor duger gott.

Tack tjejer för en härlig stund!














Thea, Milo, Bastian, Måns, Samuel och Charlie















Charlie och Milo














Samuel och Bastian







































fredag 9 januari 2009

Snögubbe

Fredag betyder 3 barn hemma och minutiös planering. Eller något liknande. Efter frukosten var det mer Slaget vid Lützen eller något liknande som gällde. Adam var helt galen! Antagligen för mycket överskottsenergi efter långledigt och ett lugnare tempo än på förskolan. Först bet han Måns som gallskrek (så klart), trösta där, känner att Samuel bajsat, in i tvättstugan för att byta. Måns kryper efter och ställer sig mot tvättmaskinen då Adam åker in med sin bil och kör på tvättmaskinsluckan så att Måns kläms igen. Samuel har då kravlat upp och äter jord på pelargonerna jag har bredvid skötbordet. Dålig placering på dem, jag vet. Torkar snabbt Sam och sätter ned honom på golvet samtidigt som Adam tömmer ut en tvättkorg. Blir galet vansinnig och rinner över. Sätter ut Adam i vardagsrummet, tröstar Måns som OCKSÅ har presterat nr 2. Byter på honom ståendes mot tvättmaskinen eftersom det är enklast. Så klart är body och allt nedkletat. "Pinka mamma, pinka" säger Adam. Alright. Här ska pinkas också. Får syn på pottan och ska prompt kissa i den. Jaja. Spela roll. Svitschar om toainsatsen så att inte Sam ska gnaga på den eftersom han lommat efter mig -min stora mammagris...
Adam klar och springer medvetet in i duschkabinsdörren som släpper i sitt fäste. GAH....vi måste ut. NU typ. Men givetvis händer 79 incidenter till i samma fart (eftersom ovanatående beskrivning handlar om ca 7min i mitt liv!).

Går ut en sväng med vagnen och Adam i pulka bakom. 40kg framför mig och 17kg bakom....i plusgradig snömodd! Vi vände raskt o gjorde snögubbe på tomten istället.

















A blev snäll ute och drog skeptisk Samuel!














Måns fick hänga i stolen för att bli nöjd



Sedan fick de känna på snön och var överlyckliga!







The Masterpiece!

Snö, is och kyla

I måndags var det en underbart gnistrande dag då vi grillade korv intill isen vid Drevvikens strand. Häftigt att kunna ta en promenad på isen hem sedan bara och tjäna många minuter och muskelarbete i alla backar!









torsdag 8 januari 2009

2008

Här kommer min Best of 2008 lista här på bloggen!

Årets tjocko
Två dagar före Måns & Samuels födelsedag såg jag ut såhär. Måtte jag aldrig bli såhär stor igen.


















Årets gos:
Två dagar gamla låg Måns o Samuel och snusade i den lilla plastkärran på BB. Vilken cool upplevelse när och att de äntligen kom ut!














Årets nanny:
Moster Maria har varit min hjälpande hand under många tillfällen. Denna kväll var som flera andra helt skrikgalen.




















Årets fråga:
Är de enäggs? Svar tveksamt. Först var de jättelika, några veckor senare mer olika, någon månad till och de såg ut som nedan där jag knappt kan ticka in vem som är vem. Men nu är de bra olika igen så de härstammar nog från två ägg-varför i herrans namn jag nu skulle släppa dubbel dos just i juni -07?!















Årets stolta storebror:
Adam & Måns



Årets sköna häng:
Jag hade spanat in Mia och att hon hade tjock mage då tvillingarna föddes. Att hon bodde våningen ovanför var helintressant och en dag stötte vi på varandra och jag la in en stöt. Hon nappade! Därefter har vi haft många sköna spontanträffar :)


















Årets polare;
Teoman och Adam. Inget är så okomplicerat som när de möts! Underbart!



















Årets mest fruktansvärda dag:
080630
Klart Adam ska se lite lyftkranar och vatten i Hammarby Sjöstad, tänkte jag. Jo tjena. Utvecklades till fullständig kaos med Adam som stod på kajkanten medan jag försökta trösta galna småbröder och frenetiskt försökte mata dem. Efter att ha jagat Adam, tvinga honom att stå på brädan bakom vagnen, skrikMåns i bärsele och Samuel gallskrikandes i vagnen under 60 min lyckades vi till slut ta oss till tvärbanestationen. Ny kris. Bad om hjälp. Hjälpen visade sig vara Patriks gamla kollega som fick ta hand om 3 skrikande barn och en grinande morsa. Bingo. När jag steg på tåget ropade jag "Ursäkta att mina ungar skriker, men det är kris" och hade både Måns & Samuel i famnen under den vingliga färden hem. Fy fan. Väl hemma. Knäpptyst och 3 nöjda barn.





















Årets lyft:
VILLAN! Badbilderna nedan säger allt





Årets tjat;
Däääää, tåååååge, tååååååge, tåååååååg





:


Årets ålar




Årets idiotkommentar
Håll käften Mats, det hade kunnat gå SÅDÄR (ung tjej med barnvagn pekar på min tvillingvagn när jag sitter på parkbänk med alla 3 barnen)

söndag 4 januari 2009

Mot friskare tider (peppar)

Sen 11 december har vi haft sjukt i huset. Jag som skrytit så mycket om hur friska vi varit sedan vi flyttade till huset och renare luft. Det höll iaf i 6 veckor....jag njöt! Därefter har vi inte haft lika roligt. Magsjuka, diarré i massor, monsterförkylningar, feber i omgångar och rundgång x 3, halsont, ont i kroppen etc. Slutsatsen är att föräldrar FÅR inte bli sjuka. Det blir så jäkla jobbigt. Som nu sista tiden när Patrik haft hög feber och totalt matt. Urk. Igår ville jag bara fly fältet och sova själv en natt och inte ta ytterligare en morgon med likadana rutiner som alltid....men men. Nu ser vi ljusare på morgondagen eftersom idag är en feberfridag. Och jag börjar jobba om mindre än en månad - GAH! Fast det blir bra efter 2,7 år i träda!

Förresten, idag klippte jag 70 naglar. Bra jobbat va? Gossarnas och mina fingrar. Kände mig som Edward Scissorhand för att få till det.

Sagobröllop!

På nyårsafton befann sig Patrik, jag, Måns och Samuel uppe i Duved (väster om Åre) på Lovisas & Mattias bröllop. Lovisa är en av mina närmsta vänner och det var en fantastisk känslosam och vacker dag och kväll. Vigseln ägde rum i en igloo bredvid Tännforsen och det var banne mig magiskt. När deras barn (3 och 5 år) sjöng 2 sånger och alla tillsammans Aldrig ska jag sluta älska dig var inte tårarna långt borta. Vilken upplevelse!

Måns och Samuel lyckades somna innan middagen som tur var och babywatchern hade sedan koll på dem - men utan anmärkning till kl 06. Perfekt! Dessvärre var inte vi piggast i Sverige den tiden kan jag lova, inte heller de övriga gästerna som då precis stängt dansgolvet.

Tack Lovisa o Mattias för upplevelsen! Tack även för en j-a bilresa med våra små ;) - men det var det värt.